AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері
+7 (7222) 42-32-24

AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері

AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері

Өзектілігі. Спортшыларға арналған мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеу бойынша перспективалы және өзекті зерттеулердің бірі - маңызды заттармен өзара байытылған жануарлар мен өсімдіктер шикізаты негізінде аралас тағамдық қоспаларды қолдана отырып, тамақ өнімдерін өндіру. Соңғы жылдары, отандық және шетелдік ғалымдар атап өткендей, спортшыларға арналған қоректік заттармен байытылған тамақ өнімдері жоғары физикалық жүктемелерден кейін дененің функционалдық көрсеткіштерін қалпына келтіруге, сондай-ақ оңалту кезеңінде алған жарақаттарынан кейін тірек-қимыл аппаратын нығайтуға ықпал етеді

Мақсат - құрамында коллаген бар концентратты қолдана отырып, мамандандырылған спорттық тамақтануға арналған сүзбе өнімдерінің технологиясын зерттеу және әзірлеу

Күтілетін нәтижелер.  Жүргізілген зерттеулер негізінде құс өңдеу өнеркәсібінің қайталама шикізатынан және айқын антиоксиданттық қасиеттері бар диеталық қоспалардан құрамында коллаген бар концентратты алудың шикізаты мен биотехнологиялық әдістері таңдалады. Иммундық жүйе органдарының жай-күйі мен метаболикалық процестеріне айқын антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік шикізатынан алынған диеталық қоспалардың in vivo әсері жағдайында клиникаға дейінгі сынақтар жүргізілетін болады. Спорттық тамақтанудың мамандандырылған сүзбе өнімдерінің функционалдық қасиеттерін анықтау үшін in vivo жағдайында преклиникалық сынақтар жүргізу көзделген. Сондай-ақ, олардың функционалдық қасиеттерінің сақталуын қамтамасыз ететін мамандандырылған спорттық тамақтану үшін сүзбе өнімдерінің сақтау мерзімдері мен шарттары белгіленеді. Жаңа сүзбе өнімдерінің тағамдық, биологиялық құндылығы бойынша зерттеулер жүргізіледі. Қорытынды кезеңде мамандандырылған спорттық тамақтану бойынша сүзбе өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттама әзірленіп, бекітіледі және сүзбе өнімдерінің жаңа түрлері өнеркәсіптік сынақтан өткізіледі. 

Зерттеу тобының мүшелерінің аты-жөндері

Жоба жетекшісі Alikhan Bokeikhan University қолданбалы биология кафедрасының техникалық ғылымдарының докторы Жарықбасова Клара Сауковна

Зерттеу тобы мүшелеріКакимов А.К., Силыбаева Б.М.,Какимова Ж.Х.,Жарыкбасов Е.С.,Тулеутаева Р.Е.,Ахметжанова А.М.,Раимханова Г.Н., Тұрғалиева Д.Т.,Ануарбекова А.Н.

Бөлісу: