AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері
+7 (7222) 42-32-24

AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері

AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері

Өзектілігі. Спортшыларға арналған мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеу бойынша перспективалы және өзекті зерттеулердің бірі - маңызды заттармен өзара байытылған жануарлар мен өсімдіктер шикізаты негізінде аралас тағамдық қоспаларды қолдана отырып, тамақ өнімдерін өндіру. Соңғы жылдары, отандық және шетелдік ғалымдар атап өткендей, спортшыларға арналған қоректік заттармен байытылған тамақ өнімдері жоғары физикалық жүктемелерден кейін дененің функционалдық көрсеткіштерін қалпына келтіруге, сондай-ақ оңалту кезеңінде алған жарақаттарынан кейін тірек-қимыл аппаратын нығайтуға ықпал етеді

Мақсат - құрамында коллаген бар концентратты қолдана отырып, мамандандырылған спорттық тамақтануға арналған сүзбе өнімдерінің технологиясын зерттеу және әзірлеу

Күтілетін нәтижелер.  Жүргізілген зерттеулер негізінде құс өңдеу өнеркәсібінің қайталама шикізатынан және айқын антиоксиданттық қасиеттері бар диеталық қоспалардан құрамында коллаген бар концентратты алудың шикізаты мен биотехнологиялық әдістері таңдалады. Иммундық жүйе органдарының жай-күйі мен метаболикалық процестеріне айқын антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік шикізатынан алынған диеталық қоспалардың in vivo әсері жағдайында клиникаға дейінгі сынақтар жүргізілетін болады. Спорттық тамақтанудың мамандандырылған сүзбе өнімдерінің функционалдық қасиеттерін анықтау үшін in vivo жағдайында преклиникалық сынақтар жүргізу көзделген. Сондай-ақ, олардың функционалдық қасиеттерінің сақталуын қамтамасыз ететін мамандандырылған спорттық тамақтану үшін сүзбе өнімдерінің сақтау мерзімдері мен шарттары белгіленеді. Жаңа сүзбе өнімдерінің тағамдық, биологиялық құндылығы бойынша зерттеулер жүргізіледі. Қорытынды кезеңде мамандандырылған спорттық тамақтану бойынша сүзбе өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттама әзірленіп, бекітіледі және сүзбе өнімдерінің жаңа түрлері өнеркәсіптік сынақтан өткізіледі. 

Зерттеу тобының мүшелері туралы мәліметтер

Жоба жетекшісі: техника ғылымдарының докторы - Жарыкбасова Клара Сауыковна

ORCID https://orcid.org/0000-0002-2027-3183

Scopus Author ID: 57191167555

Зерттеу тобының мүшелері:

Какимов А. К.  - https://orcid.org/ORCID 0000-0002-9607-1684

Researcher ID:  ABC-7111-2021

Scopus Author ID: 56955560600

Какимова Ж.Х. – ORCID https://orcid.org/0000-0002-3501-3042

Researcher ID:  ABE-2447-2021

Scopus Author ID: 56955761100

Жарыкбасов Е.С. – ORCID https://orcid.org/0000-0001-9707-0539

Researcher ID:  AAD-6292-2022

Scopus Author ID: 57191171135

Раимханова Г. Н. -ORCID:  https://orcid.org/0000-0002-0462-5230

Researcher ID:  Web of Science AFA-8696-2022

Scopus Author ID: 56195376600

Силыбаева Б.М. - ORCID  https://orcid.org/0000-0001-8904-1754

Researcher ID:  JQV-4217-2023

Scopus Author ID: 58348850600

Турсынханова А.Е.- ORCID https://orcid.org/0000-0002-3014-1985

Тұрғалиева Д. Т. -ORCID https://orcid.org/0000-0003-3122-6021

Researcher ID:  LFT-9522-2024

Ануарбекова А. Н. - ORCID https://orcid.org/0000-0002-4455-7332

Researcher ID: LFT-9490-2024

Раимханова Г.Н. - ORCID https://orcid.org/0000-0003-0899-6781

Бөлісу: