AP19679638 Спортшыларды тамақтандыру үшін мамандандырылған сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың ғылыми-практикалық негіздері
Өзектілігі. Спортшыларға арналған мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеу бойынша перспективалы және өзекті зерттеулердің бірі - маңызды заттармен өзара байытылған жануарлар мен өсімдіктер шикізаты негізінде аралас тағамдық қоспаларды қолдана отырып, тамақ өнімдерін өндіру. Соңғы жылдары, отандық және шетелдік ғалымдар атап өткендей, спортшыларға арналған қоректік заттармен байытылған тамақ өнімдері жоғары физикалық жүктемелерден кейін дененің функционалдық көрсеткіштерін қалпына келтіруге, сондай-ақ оңалту кезеңінде алған жарақаттарынан кейін тірек-қимыл аппаратын нығайтуға ықпал етеді
Мақсат - құрамында коллаген бар концентратты қолдана отырып, мамандандырылған спорттық тамақтануға арналған сүзбе өнімдерінің технологиясын зерттеу және әзірлеу
Күтілетін нәтижелер. Жүргізілген зерттеулер негізінде құс өңдеу өнеркәсібінің қайталама шикізатынан және айқын антиоксиданттық қасиеттері бар диеталық қоспалардан құрамында коллаген бар концентратты алудың шикізаты мен биотехнологиялық әдістері таңдалады. Иммундық жүйе органдарының жай-күйі мен метаболикалық процестеріне айқын антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік шикізатынан алынған диеталық қоспалардың in vivo әсері жағдайында клиникаға дейінгі сынақтар жүргізілетін болады. Спорттық тамақтанудың мамандандырылған сүзбе өнімдерінің функционалдық қасиеттерін анықтау үшін in vivo жағдайында преклиникалық сынақтар жүргізу көзделген. Сондай-ақ, олардың функционалдық қасиеттерінің сақталуын қамтамасыз ететін мамандандырылған спорттық тамақтану үшін сүзбе өнімдерінің сақтау мерзімдері мен шарттары белгіленеді. Жаңа сүзбе өнімдерінің тағамдық, биологиялық құндылығы бойынша зерттеулер жүргізіледі. Қорытынды кезеңде мамандандырылған спорттық тамақтану бойынша сүзбе өнімдеріне нормативтік-техникалық құжаттама әзірленіп, бекітіледі және сүзбе өнімдерінің жаңа түрлері өнеркәсіптік сынақтан өткізіледі.
Зерттеу тобының мүшелері туралы мәліметтер
Жоба жетекшісі: техника ғылымдарының докторы - Жарыкбасова Клара Сауыковна
ORCID https://orcid.org/0000-0002-2027-3183
Scopus Author ID: 57191167555
Зерттеу тобының мүшелері:
Какимов А. К. - https://orcid.org/ORCID 0000-0002-9607-1684
Researcher ID: ABC-7111-2021
Scopus Author ID: 56955560600
Какимова Ж.Х. – ORCID https://orcid.org/0000-0002-3501-3042
Researcher ID: ABE-2447-2021
Scopus Author ID: 56955761100
Жарыкбасов Е.С. – ORCID https://orcid.org/0000-0001-9707-0539
Scopus Author ID: 57191171135
Раимханова Г. Н. -ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0462-5230
Researcher ID: Web of Science AFA-8696-2022
Scopus Author ID: 56195376600
Силыбаева Б.М. - ORCID https://orcid.org/0000-0001-8904-1754
Researcher ID: JQV-4217-2023
Scopus Author ID: 58348850600
Турсынханова А.Е.- ORCID https://orcid.org/0000-0002-3014-1985
Тұрғалиева Д. Т. -ORCID https://orcid.org/0000-0003-3122-6021
Researcher ID: LFT-9522-2024
Ануарбекова А. Н. - ORCID https://orcid.org/0000-0002-4455-7332
Researcher ID: LFT-9490-2024
Раимханова Г.Н. - ORCID https://orcid.org/0000-0003-0899-6781